Szegecsek

Szegecsek széles választéka

Szegecs

Több típusú szegecs létezik, nevüket pedig a fej alakja és/vagy a szegecselési technológia alapján kapják. A legtöbb esetben egy tömör vagy üreges hengeres szárból, illetve egy alakos fejből áll.

A szegecs felhasználása

Szegecskötéskor legalább két vagy annál több anyagot kapcsolnak össze. Ennek eredményeként egy erővel záródó, roncsolás nélküli oldhatatlan kötés jön létre. Ugyan a szegecskötés ma már nincs olyan sok területen jelen, mint régen, ennek ellenére még számos helyen alkalmazzák. Így például hidak, kazánok, hajók szegecselésére. Ahol már nem használják, ott hegesztéssel, forrasztással és ragasztással oldják meg a rögzítést. Felhasználása hidegen és melegen is végbemehet, a szegecselés pedig kézzel (szegecscsésze, szegecstámasz, szegecshúzó, szegecsfejező, kalapács, és különféle szegecselő fogók segítségével) és géppel (préslég-kalapáccsal, hidraulikus vagy villamos-kalapáccsal) is történhet.

A szegecsek általában acélból készülnek, de vannak alumíniumból, sárga-, és vörösrézből, ötvözött acélból készült korrózió- és saválló típusúak is.

 

A szegecs kötésének lépései

1. fúrás vagy lyukasztás a szegecs szárátmérőjének megfelelő méretére
2. szükség esetén a furat süllyesztése egyik és/vagy mindkét oldalról
3. nagyobb átmérőjű szegecsek esetén a szegecs hevítése „vörös izzásig”
4. szegecs behelyezése a furatba
5. zárófej elkészítése hidegen vagy melegen

Hagyományos szegecskötéskor a legproblémásabb feladat, hogy a megfelelő szárhossz kerüljön kiválasztásra. Ez azért olyan körülményes, mert ha a szegecsszár túl rövid, a zárófej nem lesz megfelelő nagyságú. Ha viszont túl hosszú szegecsszárat választanak, akkor a munkafolyamat során a szár elhajlik, és a kötés nem lesz megfelelő.

 

A szegecs fajtái

A szegecsnek több fajtája ismeretes. A hagyományos szegecsek mellett léteznek ún. popszegecs fajták is, amely a csőszegecsek egyik fajtája. Leginkább ott használják, ahol a szerszámokkal nehéz hozzáférni a szegecselendő felülethez.

A hagyományos szegecsek fajtái:
– félgömbfejű szegecs
– alacsony félgömbfejű szegecs
– süllyesztett fejű szegecs
– lencsefejű szegecs
– trapézfejű szegecs
– hordószegecs
– peremes szegecs
– tartályszegecs
– kazánszegecs
– lemez szegecs
– robbanószegecs
– csőszegecs
– húzótüskés szegecs
– szíjszegecs
– csőszegecs
– popszegecsek
– robbanószegecsek
– különleges szegecsek

A popszegecsek fajtái:
– nyitott
– zárt
– d-fejű
– süllyesztett fejű
– alu-acél
– acél-acél
– nagyfejű
– korrózióálló (A2-es)
– festett (RAL-os)

 

További szegecs típusokért keressen fel minket elérhetőségeinken! Ha konkrét elképzelése van, kérjen ajánlatot!