Menetes szárak

Menetes szárak minőségi kínálata

Menetes szár

A menetes szár többnyire egy henger alakú kötőelem, amely teljesen vagy csak részben menetes. Ez tulajdonképpen egy fej nélküli csavar, metrikus menetű, 1, 2 és 3 méteres szálakban kerül felhasználásra.

 

A menetes szár felhasználása

A menetes szárat olyan helyeken használják, ahol a rögzítendő elem túl hosszú ahhoz, hogy egy rövidebb csavarral pozícionálni tudjuk azt. Mivel fej nem tartozik hozzá, ezt pótolni a legegyszerűbben egy, a kötőelem végére hajtott alátéttel és anyával lehet. Természetesen egy méretben hozzá passzoló, betonba ragasztott dübelbe is belehajtható a menetes szár. Rögzítési eljárása ugyanaz, mint a hatlapfejű csavarnál: a csavar másik végére tekert alátéttel és anyával rögzítjük a pozícionálni kívánt alkatrészt.

Több fajtája ismeretes, egyik ilyen a fa-fém menetes csavar, vagy más nevén: mosdórögzítő csavar. Ezt a menetes szárat a mosdókagylók rögzítéséhez használják leginkább, mint neve is mutatja. Ennek a típusnak mindkét vége menetes. Míg az egyiken famenetes, addig a másik végén metrikus menet található. Mivel a mosdókagyló a falba kerül rögzítésre, a famenetes végét tekerik be a falba ágyazott tiplibe, majd a mosdó felhelyezése után a metrikus menetű végére egy alátétet és egy anyacsavart helyeznek. Ezzel a módszerrel rögzítik tökéletesen a mosdókagylót.

 

A menetes szár egy népszerű fajtája: a hernyócsavar

Mint fentebb olvasható, a menetes szár tulajdonképpen egy fej nélküli csavar. Ebbe a típuscsaládba tartozik a hernyócsavar is. Ennek is több altípusa létezik, ezekből említünk néhányat:

  • belső kúpos belső kulcsnyílású hernyócsavar
  • kúpos végű belső kulcsnyílású hernyócsavar
  • csapos végű belső kulcsnyílású hernyócsavar
  • lapos végű belső kulcsnyílású hernyócsavar

A leggyakoribbakat legtöbb esetben mozgóalkatrészek rögzítéséhez használják fel, így például ajtókilincseknél. Természetesen további fejnélküli csavarok is léteznek, például a palaszár csavar, aminek csak az egyik vége menetes; a fogópánt csavar, amelynek mindkét végén egyforma hosszú menet található; és a talpszelemen csavar, amelynek csak az egyik vége menetes, a másikat a gyártása során derékszögben meghajlítják.

 

Rendeljen nálunk minőségi kötőelemet! Menetes szár minden méretben és típusban!