Dübelek, tiplik

Dűbelek, tiplik széles választéka

Dübelek, tiplik

A tipli tulajdonképpen egy olyan elem, amelyet a falba, betonba, fába, vagy egyéb más szilárd anyagba pozicionálva, tökéletes rögzítést biztosít különböző csavaroknak és más kötőelemeknek.

 

A tipli felhasználása

Természetesen nem mindegy, hogy mikor milyen tiplit használunk. Léteznek ún. speciális tiplik is, amelyek különleges esetek során kerülnek felhasználásra. Így például ha egy kifejezetten vastag falba kell rögzíteni egy nehezebb alkatrészt, jó, ha olyan speciális tiplit használunk, amely erős tartást biztosít. Elsősorban tehát az adott munkához legmegfelelőbb típusú elemet kell kiválasztani. Következő lépésként a jó méretet kell eltalálni. A tipli átmérője a legtöbb esetben fel van tüntetve a külső részen.

 

A tipli típusai

Univerzális tipli

Léteznek klasszikus nylon tiplik, amelyek kitágulnak, ha Ön a munka során a csavart meghúzza. Ennek köszönhető, hogy a tipli tökéletesen rögzül a falba. Először ütvefúróval fúrjon lyukat, majd óvatos mozdulatokkal ütögesse be a falba a tiplit. A csavar beszerelése során már csak arra kell ügyelni, hogy a tipli és a csavar hosszra és vastagságra is kompatibilisek legyenek egymással.

Beütő dübel

Speciális tipliként funkcionál, amely egy speciális csavart vagy acélszöget tartalmaz, ezt kalapáccsal lehet beütni. Gyorsabb megoldás, így ideális szegélylécek, ablakkeretek, fagerendák, álmennyezet panelek és falburkolatok rögzítéséhez. Nem szükséges meghúzni a csavart, de ha mégis így tesz, a csavar beütés után még biztonságosabban rögzítheti azt a falba.

Pillangó tipli

Szintén nylon tipliről beszélünk, viszont ezt a fajtát üreges falaknál alkalmazzák. Működésük két szakaszból áll. Először, amikor meghúzza a csavart, az elem hátsó része összecsuklik, másodszor, amikor az folyamatosan közelít a tipli elülső részéhez. A pillangó tipli négy szárnnyal rendelkezik, sekély lyukakban, és gipszkartonokban használják. Képek, könnyű tárgyak, például könnyebb tükrök felszereléséhez ideális.

Horgonycsavar

Nagy a terhelhetősége, így például nehéz polcok rögzítéséhez kiváló megoldás. Használatakor kúpos felét befelé húzza, amint a horgot vagy az anyát meghúzzák. A nyomás hatására a fémrészek kitágulnak, és a környező anyagba tolódnak. Akár 200kg-ig terhelhető.

Gipszkarton tipli

Ahogy a neve is mutatja, üreges falban használatos, és vastagabb szakaszt képez annak belsejében. Csavar behelyezésekor és megszorításakor a szakaszok kitágulnak, és ernyőszerűen kinyílnak. Akár könnyebb tárgyakat is rögzíthetünk vele a plafonra.

Rugós tipli

Rugós szárnyakkal rendelkezik, a tiplit zárt szárnyakkal átnyomja a lyukon, majd amikor szabadra kerülnek, a szárnyak kinyílnak, ezek húzzák meg a csavart. Mennyezeteken és üreges falaknál használják.

 

Tiplik, dübelek széles választéka közül választhatnak ügyfeleink. Egyéni igényeire figyelünk. Keressen minket bizalommal!