Anyacsavarok

kiváló minőségű anyacsavarok

Anyacsavar

Az anyacsavar egy gépelem, amely a csavarral, az alátéttel, egyéb esetben a csavarbiztosítással együtt alkotja a csavarkötést. Az anya furata azonos méretű csavarra illeszkedik, külső formája azért került így kialakításra, hogy a megfelelő szerszámmal a meghúzáshoz elegendő nyomatékot lehessen kifejteni. Leggyakoribb formája a hatlapú, amelyre villáskulcsot, csillagkulcsot, vagy csőkulcsot lehet illeszteni. Az anyacsavarok méreteit és anyagukat nemzetközi szabványok írják elő. Ezek többsége tömegtermék, de vannak egyedileg, forgácsolással előállított példányok is. A csavaranyák önmagukban is képesek – különböző mértékben – a kilazulás ellen biztosítani.

 

Anyacsavar fajták

A legkeresettebb anyacsavar fajták a rozsdamentes változatok. Ezek alapanyaga egy minimum 10,5% krómot és maximum 1,2 % szenet tartalmazó acélötvözet. Több mint 200 féle minőségben létezik. Természetesen a rozsdamentes anyacsavar is képes a rozsdásodásra és a foltosodásra, különösen alacsony oxigéntartalmú, magas sótartalmú vagy nem szellőző körülmények között.

A rozsdamentes acélok négy fő csoportja:

  • Martenzites acél
  • Ferrites acél
  • Ausztenites acél
  • Ausztenites-ferrites acél (duplex)

A 11-13% krómot tartalmazó martenzites rozsdamentes acél mérsékelten korrózióálló. Alkalmazzák ecetsavas, olajsavas, nitrátok és lúgok környezetében alkalmazott anyákhoz.

A ferrites acél tulajdonságai hasonlítanak a lágy acél tulajdonságaihoz, ennek azonban jobb a korrózióállósága. Alkalmazzák vegyipari, légtechnikai, és építészeti anyákhoz is.

Fő alapanya a rozsdamentes anyáknak az ausztenites acél. Rengeteg területen felhasználják, a legnagyobb korrózióálló képességgel rendelkezik, szívós, nem mágnesezhető, jól alakítható és hegeszthető. Leginkább háztartási eszközök, csövek, tartályok, edényekhez használt anyák alapanyagául szolgál.

Az ausztenites-ferrites acél, vagyis a duplex egy korrózióálló acél, amelynek ferrites és ausztenites rács szerkezete van. Jól alkalmazható nyomás alatti berendezések és eróziós környezetben működő gépek alkatrészeinek, csavarjainak anyagául. Alkalmazzák petrokémia, papír-, cellulóz-, hajóépítő ipar kötőelemeinél.

A rozsdamentes anyacsavar felhasználása

A rozsdamentes anyacsavar leggyakrabban a fürdőszobákban, élelmiszeripar, kórházakban, autóiparban, kerti szerszámoknál, sörfőző berendezéseknél fordul elő. Ezen típusú anyák alapanyaga 8-13% nikkelt és 17-20% krómot tartalmaz.

Léteznek saválló rozsdamentes anyacsavarok is. Ezek 10-14% nikkelt, 16-18,5% krómot és 2-3% molibdént tartalmaznak. Alkalmazzák a textiliparban, a vegyiparban, a tengeri körülményeknek alávettet helyeken, borkádaknál, csatornázásnál, és szivattyútelepeken.

 

Ha Ön is szeretne kiváló minőségű anyacsavart rendelni, keressen minket!