Alátétek

Minőségi alátétek

Alátét

Az alátét a csavarral, az anyával, és szükség esetén a csavarbiztosítással együtt alkot csavarkötést. Ezt a kötőelemet a lecsavarodás megakadályozására alkalmazzák. Illetve használható még abban az esetben is, ha az anyacsavar alatti felfekvési felület puhább, esetleg a furat átmérője nagyobb, mint a csavar átmérője. Az alátéttel és az anyacsavarral együttesen pótolhatjuk a menetes szár fejrészét is, hiszen az alátétek javítják az anya jobb felfekvését, a kötés pontossága pedig nagyban növelhető általa.

Az alátét anyagminősége

Léteznek rozsdamentes alátétek is, amelyeknek alapanyaga minimum 10,5% krómból és maximum 1,2% szénből áll. Ez az acélötvözet több mint 200 féle minőségben létezik. Az ötvözött acél anyagában a karbonon kívül más ötvözőelemeket is tartalmaz, mint például a nikkel, a szilícium, a mangán, és a króm. Az ötvözés célja, hogy az acél alapvető tulajdonságait, mint a szilárdság, kopásállóság és korrózióállóság, megváltoztassa.

Természetesen a rozsdamentes acél is képes a rozsdásodásra és a foltosodásra, így tárolásukat alacsony oxigéntartalmú, magas sótartalmú, illetve nem kellőképpen szellőző helységekben nem ajánlatos tartani. Rozsdamentes alátéteket leginkább az élelmiszeripari helységekben, a kórházakban, a fürdőszobákban, az autóiparban és a kerti szerszámoknál használják.

A rozsdamentes acélok négy fő csoportja:

  • Martenzites acél
  • Ferrites acél
  • Ausztenites acél
  • Ausztenites-ferrites acél (duplex)

A 11-13% krómot tartalmazó martenzites rozsdamentes acél mérsékelten korrózióálló. Alkalmazzák ecetsavas, olajsavas, nitrátok és lúgok környezetében alkalmazott anyákhoz.

A ferrites acél tulajdonságai hasonlítanak a lágy acél tulajdonságaihoz, ennek azonban jobb a korrózióállósága. Alkalmazzák vegyipari, légtechnikai, és építészeti anyákhoz is.

Fő alapanya a rozsdamentes anyáknak az ausztenites acél. Rengeteg területen felhasználják, a legnagyobb korrózióálló képességgel rendelkezik, szívós, nem mágnesezhető, jól alakítható és hegeszthető. Leginkább háztartási eszközök, csövek, tartályok, edényekhez használt anyák alapanyagául szolgál.

Az ausztenites-ferrites acél, vagyis a duplex egy korrózióálló acél, amelynek ferrites és ausztenites rács szerkezete van. Jól alkalmazható nyomás alatti berendezések és eróziós környezetben működő gépek alkatrészeinek, csavarjainak anyagául. Alkalmazzák petrokémia, papír-, cellulóz-, hajóépítő ipar kötőelemeinél.

 

Tőlünk számos minőségi alátétet rendelhet, akár rozsdamentes változatban is! Keressen minket bizalommal!